Written by Team Goedkoopbellennaar.nl

Veel mobiel bellen mogelijk kankerverwekkend

We gebruiken onze smartphone 24/7 en nemen ‘het ding’ zelfs mee naar bed. Naast het feit dat dit niet erg goed is voor je nachtrust, vlak voor het slapengaan nog even je Facebook pagina checken, is het ook slecht voor onze gezondheid! Diverse onderzoeken wijzen namelijk uit dat de straling van onze mobiele telefoon en andere draadloze apparaten kanker kunnen veroorzaken. Een onderzoeksinstituut uit de Verenigde Staten heeft hier onlangs een rapport over naar buiten gebracht waarbij ratten elke dag aan deze straling zijn blootgesteld.

Hoe zijn de ratten getest? De ratten zijn per dag voor korte periodes aan de straling van een mobiele telefoon blootgesteld. Totaal kwam dit op negen uur per dag. Er werden nieuwe telefoons gebruikt, dus geen oude modellen wat in een ander onderzoek wel het geval was. De ratten zijn zelfs als embryo in de baarmoeder getest en daarna werden ze nog steeds blootgesteld aan het onderzoek tot ze volwassen waren. Er was ook een groep ratten die niet aan de straling werd blootgesteld, de zogeheten controlegroep. Uiteindelijk zijn er bij de ratten die blootgesteld werden aan de straling zeldzame vormen van kanker in de hart- en hersencellen gevonden. Er werden meer mannelijke ratten getroffen door kanker en de ziekte werd vaker gevonden in het hart. Kankercellen zouden zich veel sneller ontwikkelen bij ratten en daarom zou dit onderzoek betrouwbaar moeten zijn, er is namelijk twee jaar lang onderzoek uitgevoerd op ruim 2500 ratten. Het onderzoek is uitgevoerd door een Amerikaans instituut van het National Toxicology Program en heeft 25 miljoen dollar gekost.

In 2015 is er ook uit onderzoek gebleken dat mensen die veel met hun mobiel bellen eerder een hersentumor zouden kunnen krijgen. Over de resultaten van het onderzoek waren wetenschappers het niet allemaal eens en vonden het onderzoek niet betrouwbaar genoeg. Toch blijkt uit andere onderzoeken ook dat het langdurig gebruik van de mobiele telefoon kanker kan veroorzaken en is er toen al geadviseerd om luidspreker, oortjes of een koptelefoon te gebruiken in verband met de straling. Het is nu toch zeer waarschijnlijk dat er een verband bestaat tussen gezondheidsproblemen en de elektrisch magnetische velden van onze mobiele telefoon omdat dit laatste onderzoek een zeer uitgebreid onderzoek was. Hoe de uitwerking op mensen is weten wij uiteraard niet, maar dat het gebruik van draadloze apparaten gevolgen heeft voor je gezondheid is haast niet meer uit te sluiten.

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twintig − 13 =