Written by admin

Hoe werkt roaming in het buitenland?

Iedereen kent het wel, dat sms’je als je de grens over gaat. Je smartphone maakt vanaf dat moment contact met het netwerk van een lokale provider. Hoe zit het dan eigenlijk met de roamingkosten in de EU en waar moet je op letten? Wij vertellen je hoe je onbezorgd op vakantie kunt gaan zonder hoge bedragen af te hoeven rekenen voor mobiel gebruik in het buitenland.

Roamingkosten EU

Als je aan het roamen bent, ben je bereikbaar in het buitenland en kun je bellen, sms’en en internetten. Dit is helaas niet gratis. Vroeger bracht je provider deze kosten bij jou in rekening. Vanaf 2017 is dit niet meer het geval. De Europese Unie heeft nieuwe regels, waardoor je nu overal in Europa kunt roaming bellen, sms’en en internetten vanuit je bundel. Nederlandse providers mogen dus geen roamingkosten rekenen voor gebruik binnen de Europese Unie.

Waar moet ik op letten?

Landen als Noorwegen en Zwitserland behoren wel tot het continent Europa, maar zijn niet aangesloten bij de Europese Unie. Dit betekent dat wanneer je naar deze landen op vakantie gaat, je nog steeds extra moet betalen. Ook mogen providers je extra belasten wanneer je vanuit je eigen land naar andere Europese lidstaten belt. Deze tarieven verschillen per provider. Hier kun je per land vinden wat de goedkoopste tarieven zijn voor bellen naar dat desbetreffende land.

Fair use policy

Heb je een (onbeperkt) abonnement? Dan geldt er een zogenaamde fair use policy. Er geldt een maximaal verbruik van 10 GB data per maand in het buitenland. Ga je toch over je bundel heen? Je provider kan dan tot maximaal 7,70 euro per GB in rekening brengen. Ook is er een maximum aantal dagen dat je in het buitenland gebruik mag maken van je bundel. Vaak is deze termijn 60 dagen.

Conclusie

Door de regelverandering in 2017 is roamen voordeliger dan ooit. Vaak kun je gewoon van je bundel gebruik maken en worden de extra kosten je tegenwoordig bespaard. Er gelden echter wel enkele voorwaarden, dus vergelijk verschillende sim only abonnementen zodat je de goedkoopste sim only kunt vinden. Zo kun je zonder zorgen en onverwachte extra kosten op reis gaan.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × twee =